Wespen

Een wesp is een gevleugeld, geel-zwart gestreept insect. Afhankelijk van de soort leeft ze in een kolonie, dus samen met andere wespen in een wespennest, of ze leeft alleen. Een gewone wesp is tien tot vijftien, of zelfs tot twintig millimeter groot. De zeer grote soorten – zoals de hoornaar – worden soms zelfs 24 millimeter groot. Van wespen is bekend dat zij pijnlijke steken kunnen uitdelen, want ze hebben een angel.

Bestrijding van wespen

PATS! Plaagdierbestrijding is  expert in het beheersen en bestrijden van wespen en ongedierte op een zo vriendelijk mogelijke wijze.

Wij bestrijden wespen in de regio Noordoostpolder en de dorpen, maar ook in zuidelijk Friesland, noordelijk Flevoland en de kop van Overijssel.
Lees hier meer over ons werkgebied van plaagdierbestrijding.

 

Wespenbestrijding

Nuttig of niet?

Wespen zijn nuttig om verschillende redenen. Zo jagen ze op rupsen en bladluizen. Deze insecten zorgen normaal gesproken voor veel schade aan planten. Wespen jagen daarnaast op teken, vliegen en (steek-)muggen. Dat bespaart mensen en dieren veel insectenoverlast. Een derde nut? Wespen verzamelen zoete nectar uit bloemen, net als bijen. En terwijl ze langs de bloemen gaan, helpen ze stuifmeel te verspreiden. Daardoor groeien er nieuwe planten, bomen en andere gewassen. Dat maakt wespen zeer nuttig voor de natuur.

Belangrijk!

Een wespenplaag kan storend en gevaarlijk zijn, wanneer iemand bijvoorbeeld allergisch is. Want wat als je wespen tegenkomt: thuis of op het werk? Je wordt liever niet door ze gestoken, dus je moet ze op afstand zien te houden. Of je zorgt ervoor dat er helemaal geen plaag in je omgeving ontstaat, want ook dat is mogelijk. Dat je overlast van wespen echt pas ervaart in de zomer is geen toeval. De larven in de wespennesten zijn dan volgroeid en de werksters krijgen van hen geen zoet braaksel meer. De wespen komen dan af op ijsjes, gebakjes, frietjes met mayonaise of zoete, dan wel alcoholhoudende dranken. En hoe hoger de luchttemperatuur, hoe actiever wespen worden. Of wespen agressief zijn? In de regel niet. Maar ze worden het wel als je naar ze slaat of als je hun nest aanvalt. Geen goed idee dus: je hebt zó een wespensteek te pakken!

Meest voorkomende soorten

De Duitse wesp

Deze wesp lijkt op de gewone wesp. De verschillen zijn alleen zichtbaar als je het beestje met een loep zou bekijken. Zo zit er op de kop en het achterlijf een ander patroon. Duitse wespen zijn bovendien net ietsje groter dan gewone wespen. Nesten van de Duitse wesp wijken eveneens af: ze zijn grijs van kleur in plaats van geel of rood. Dit komt omdat deze soort altijd gedroogd hout gebruikt voor de bouw van een nest.

De Hoornaar

De hoornaar is vanwege haar afmeting eigenlijk een superwesp. In Nederland komt deze wespensoort vooral voor in het oosten en in het zuiden van het land. Meestal leeft een kolonie van hoornaars in zandgronden of bossen, maar er worden ook wel nesten in of rond gebouwen gevonden. Een hoornaarkolonie is veel kleiner dan die van limonadewespen of Duitse wespen: in een nest leven vaak maar tot 1000 exemplaren. Ter vergelijking: in een nest van gewone of Duitse wespen leven vaak 3000 tot ook wel 7000 wespen. Een hoornaarnest wijkt ook af qua uiterlijk: het is roodbruin van kleur en er zitten schelpvormige lagen op.

 

 

 

 

De Franse veldwesp

De laatste jaren wordt in ons de land ook de Franse veldwesp steeds vaker opgemerkt. De Franse veldwesp is bepaald geen agressieve wesp, maar ze kan wel steken. Deze wesp is vaak vroeg in het seizoen al actief en maakt niet één, maar tot wel 10 kleine nestjes. Deze nestjes zijn bovendien open: je kijkt dus zo in de raten. De Franse veldwesp lijkt in veel opzichten op de gewone wesp, maar heeft langere achterpoten die ze bij het vliegen wat slungelachtig laat hangen. De Franse veldwesp is wat slanker dan de gewone wesp en Duitse wesp en haar lijf is zwart met gele strepen, waar de andere twee wespen geel zijn met zwarte strepen.

 

 

 

Verjagen

Je hebt last van wespen. Ze landen op jouw lekkere hapjes en drankjes en laten zich niet wegjagen. Wil jij zelf wespen weghouden of bestrijden of zelfs een wespennest verwijderen, omdat de wespen té dicht op je leven? Dan ben je vast blij met tips! Maar let op, we geven er ook waarschuwingen bij. Het verwijderen van een wespennest is namelijk een bijzonder gevaarlijk klusje.

Zelf bestrijden?

Een wespennest dat zo groot is als een golfbal is nog vrij eenvoudig te verwijderen. Je trekt een lange broek aan, een shirt met lange mouwen, dikke handschoenen en als het even kan zorg je ook voor bescherming van je gezicht, hals en nek. Vervolgens snijd je het wespennest los met een scherp mes. Verdrink het nestje meteen in een emmer water en zorg er vooral voor dat de koningin het loodje legt. Als zij ontsnapt, maakt ze ergens anders een nieuw nest.

Als consument kun je voor wespennesten een giftig wespenpoeder kopen. Spuit het poeder in de ingang van het wespennest of eromheen. Let op: draag van top tot teen beschermende kleding en zorg dat er niemand in de buurt is. Stoot niet tegen het nest en maak ook geen onverwachte bewegingen. Laat het middel een nacht inwerken en check dan het resultaat. Leven er nog wespen? Herhaal dan de behandeling. 

Video

Een gigantisch wespennest in Lieshout.

Riky van Stiphout uit Lieshout deed een opmerkelijke vondst. Op haar zolder trof ze een gigantisch wespennest aan. In het bouwwerk huisden zo’n twaalfduizend wespen. Een ongediertebestrijder is ondertussen begonnen met het uitschakelen van de ongenode gasten.

Tips

  • Stop een wespennest nooit dicht

    Een wespennest heeft altijd één of zelfs meerdere ingangen. Stop die niet dicht, want de wespen knagen zich meteen door het materiaal heen. Ze storten zich dan op iedereen die zich in de omgeving van de kolonie bevindt.

  • Maak een wespennest niet kapot

    Sommige mensen slaan op een wespennest. Of ze proberen het te verdrinken of te verbranden. In alle gevallen is dit een heel slecht idee: alle wespen komen vrij en vallen meteen aan. Ze achtervolgen je net zolang totdat je uit hun zicht verdwijnt. Dat kan héél lang duren!

  • Dek eten en drinken altijd af

    Wespen houden, net als bijen, van suikerrijk voedsel of vocht. Dat ze dus vaak op je hapjes en drankjes afkomen is wel zeker. Organiseer je een lunch, barbecue of picknick en zijn er al limonadewespen in de buurt gesignaleerd? Dek dan al het eten en drinken af. Pas ook op met blikjes drank, want wespen duiken hier in zonder dat je het merkt.

  • Sla nooit naar wespen

    Het is erg vervelend als een wesp om je heen zoemt. Instinctief haal je misschien uit naar het beestje, maar dat is geen slimme zet. Wespen steken namelijk snel als ze zich bedreigd voelen. Beter is om de wesp te ontwijken en eventuele zoete etenswaren, frisdranken én alcoholhoudende dranken meteen af te dekken of weg te halen.

  • Zoek in het voorjaar naar beginnende wespennesten

    In het voorjaar beginnen wespen met de bouw van hun nest. In april of mei is het nest nog klein en kun je het makkelijk verwijderen. Doe dit, en je voorkomt een plaag in de zomer. Zoek naar beginnende nestjes in de tuin, zolder, schuur of garage, want op deze plekken stichten wespen vaak kolonies.

 

En kom je er niet uit.. Wacht niet te lang en bel ons, wij komen zo snel mogelijk de plaag bestrijden op professionele wijze.

Ik wist niet goed of het bijen of wespen waren die in de schoorsteen zaten, maar ik hoorde het zoemen in de slaapkamer, dus daarom Pats! gebeld, ze kwamen binnen 24 uur en hebben het snel en vakkundig bestreden.
A.W. Soeren
Kraggenburg

Aantal bestreden wespennesten

0
Bestrijding
Wespen zijn goed te bestrijden 98%
Gevaar voor gezondheid
Bij allergie 90%
Schade
Wespen brengen veel schade 23%