Steenmarter

Steenmarters zijn terug van weggeweest. In de jaren zeventig waren ze praktisch verdwenen uit Noord-Nederland, maar de laatste jaren neemt hun aantal weer toe en komen ze weer op meer plekken voor. Je krijgt er niet gauw een te zien, want steenmarters zijn uitgesproken nachtdieren. Toch verblijven ze graag in de buurt van de mens. Het kan gebeuren dat een steenmarter uw huis als verblijfplaats kiest. Meestal zult u hier niets van merken, omdat het dier er alleen komt slapen. Maar in de tijd dat een vrouwtje een nest jongen in uw huis heeft, kunnen de dieren nogal wat lawaai maken en voor stank-overlast zorgen. Steenmarters zijn beschermd, ook als ze in uw huis opduiken. In de meeste gevallen mogen ze niet worden gevangen of gedood, zelfs niet als ze schade  veroorzaken.

Wering en preventie van steenmarters

PATS! Plaagdierbestrijding kan u alles vertellen over hoe een steenmarter te weren en preventief buiten te houden.

Wij werken in de regio Noordoostpolder en de dorpen, maar ook in zuidelijk Friesland, noordelijk Flevoland en de kop van Overijssel.
Lees hier meer over ons werkgebied van plaagdierbestrijding.

Wering en preventie van marters

Algemene info

De steenmarter hoort thuis in de familie der marterachtigen (Mustelidae). Hieronder vallen bijvoorbeeld ook bunzingen, wezels, fretten enz.

Een steenmarter is ongeveer 40 tot 50 cm lang met korte poten. De staart is circa 25 cm lang. Hij heeft een witte keelvlek, in tegenstelling tot een boommarter die een geelachtige keelvlek heeft. De rest van het lichaam is overwegend bruin. Mannetjes zijn over het algemeen wat zwaarder dan vrouwtjes.

Het zijn uitstekende klimmers en ze kunnen sprongen tot wel  1,5 meter maken. Spontaan geluid produceren doen ze niet snel, het zijn jagers. Als ze angstig zijn kunnen ze een schreeuwend of piepend geluid voortbrengen, als ze vechten maken ze vaak een krijsend geluid. Als u een steenmarter in uw verblijf heeft, dan hoort u hem vaak lopen en stommelen.

De steenmarter leeft solitair.  Dus als u meerdere steenmarters waarneemt is het of een moeder met jongen (voorjaar) of tijdens de paring (zomer).

Het is een trendvolger. Hij past zich makkelijk aan aan wisselende omstandigheden. In de vrije natuur eet hij voornamelijk vlees, aangevuld met eieren, zaden en vruchten. Echter in de bewoonde wereld schakelt hij ook gemakkelijk over op afval.

Schade

Belangrijk!

Wanneer u vermoedt dat u last heeft van een steenmarter, is het een kwestie van sporen zoeken. Wat zijn aanwijzingen voor de aanwezigheid van een steenmarter?

 • Isolatiemateriaal in de dakgoot of op het (plat)dak.
 • Klimsporen, krassen op regenpijpen, pergola’s, struiken, bomen enz.
 • Veren op hoger gelegen delen.
 • Veel ontlasting op eenzelfde plek (latrines).

 

En dan natuurlijk nog het vinden van eieren op vreemde plaatsen (dak, dakgoot), half aangevreten dieren (vogels, rattten, muizen enz.), de aanwezigheid van veel blauwe vleesvliegen (dode dieren).
Gestommel onder het dak, vooral aan het begin en het eind van de nacht maar ook overdag. ’s Nachts zijn steenmarters vaak op pad.
Let ook op de aanwezigheid van sleepsporen op randen van de dakgoot of boeidelen, waar hij altijd met zijn buik overheen glijdt. Vaak blijft hier een grijsgrauwe streep achter. Ook het ontbreken van spinrag op bepaalde plekken kan een aanwijzing zijn.

Voorkomen

Voorkomen is beter.., zie daarvoor ook hieronder de tips!

Het doodmaken van een steenmarter helpt niet! Er zijn tegenwoordig zoveel, dat een vrijgekomen territorium binnen de kortste keren wordt ingenomen door een soortgenoot. Hij (of zij) volgt gewoon het geurspoor van de vorige.
Marterspray, gardenprotectors, chloortabletten en wat er allemaal nog meer aan goedbedoelde tips te vinden zijn, werken tijdelijk of niet. En al helemaal niet als er in het voorjaar jongen zijn. Ga maar na, als u van uw kinderen wordt afgesloten, wilt u ook met alle geweld terug.

Wering

kraag rond regenpijp
gaas over de schutting

Zelf doen of uitbesteden?

Heeft u een steenmarter ontdekt in uw woning of schuur en geen mogelijkheid om 1 van de weringstips toe te passen? Dan is het zaak om te voorkomen dat de steenmarter uw verblijf binnen komt. Stop geen gaten dicht, de kans is groot dat u hem opsluit. Eenmaal opgesloten zal de steenmarter, koste wat kost, een andere route zoeken.. Naar buiten.. of naar binnen!

Laat het dichtmaken van een dak aan een deskundige over. Wij zullen de situatie beoordelen en zorgen dat het op de juiste manier preventief gedicht word. We beschikken over infrarood camera’s die we vooraf kunnen plaatsen om de activiteiten van het dier vast te leggen. 

Informatievideo

www.zoogdiervereniging.nl Informatiefilm over het leven van de steenmarter (Martes foina).

Tips

Auto
 • Plaats een frame met gaas onder uw auto. Gebruik hiervoor kippengaas met een maaswijdte van 10 mm. Het is geen gezicht, maar wel effectief.
 • Laat een metalen rooster in uw oprit leggen. Dit is ideaal als u klinkers heeft. Een gedeelte 30 mm laten zakken en een rooster er in leggen.
 • Een ultrasone pieper laten plaatsen. Bij een auto wil dit in het algemeen wel helpen, omdat het een tijdelijke rustplaats betreft.
Woning
 • Verwijder klimop, overhangende takken, enz. Houdt rekening met een sprong van 1,5 meter.
  Plaats kragen rond regenpijpen of andere palen bij de woning. Doe dit minimaal op 2 meter boven de grond.
  Voorzie schuttingen, pergola’s, rozenbogen van kippengaas met een maaswijdte van 10 mm. Het gaas moet redelijk los liggen, zodat het veert. Houdt hierbij ook weer rekening met zijn sprongkracht.

Wacht niet te lang en neem contact met ons op voor een inspectie en advies op maat. Dan gaan we gezamenlijk kijken welke mogelijkheden er zijn om overlast te verhelpen en in de toekomst te voorkomen.

We hoorden een kabaal op zolder en het stonk er verschrikkelijk. Dit bleek een marter te zijn. Snel Pats gebeld en ze hebben de boel netjes dicht gemaakt, daarna geen last meer gehad.
A. de Boer
Emmeloord

Aantal geweerde marters

0
Wering
Marters zijn goed te weren 90%
Gevaar voor gezondheid
Marters brengen ziektes over 47%
Schade
Marters brengen veel schade 92%