Houtworm

Wanneer u kleine gaatjes in houten constructies aantreft is de kans groot dat u te maken heeft met de houtworm. Houtwormen zijn larven van klopkevers, die zich in houten constructies nestelen. De houtwormen voeden zich met het hout en laten tunnels achter. Ze tasten hiermee de draagkracht van het hout aan. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid van uw woning of pand.

Het is daarom belangrijk dat u de houtwormen laat bestrijden.

Bestrijding van houtworm

PATS! Plaagdierbestrijding is een expert in het vakkundig bestrijden van houtworm en ander ongedierte in en rondom uw schuur, woning of ander object. 

Wij bestrijden houtworm in de regio Noordoostpolder en de dorpen, maar ook in zuidelijk Friesland, noordelijk Flevoland en de kop van Overijssel.
Lees hier meer over ons werkgebied van plaagdierbestrijding.

Houtworm bestrijding

Hoe herken je houtworm?

Houtwormen zijn wit van kleur en kunnen enkele millimeters (maximaal 7mm) lang worden. Houtworm laat ronde gaatjes van enkele millimeters in doorsnee achter. U kunt soms sporen van uitwerpselen of zaagsel aantreffen bij deze gaatjes. Twijfelt u? Wij kunnen bij u langs komen voor een grondige inspectie.

Hoe herken je houtworm in je hout?

Houtwormen zijn vooral te herkennen aan de typische ronde gaatjes van enkele millimeters in doorsnee die zij achterlaten in houten planken, balken of andere houten constructies. Soms laat de houtworm sporen van uitwerpselen achter bij deze gaatjes. Ook is de kans groot dat u last heeft van houtworm wanneer u kleine hoopjes zaagsel aantreft. Dit zaagsel blijft achter tijdens het uithollen van uitvliegopeningen door de houtworm.

Houtworm laat zich niet graag zien. De houtworm is vrij klein en zal zich al snel weer terugtrekken in het hout. Ziet u een witte worm van enkele milimeters lang bij hout? Dan is de kans groot dat u met houtworm te maken heeft. Doordat de houtworm vaak niet alleen is, heeft het geen zin om de houtworm uit het hout te trekken, zonder ook de rest van de houtworm aan te pakken. Ook de aanwezigheid van klopkevers zoals de boktor of bonte knaagkever signaleert dat de kans groot is dat u last heeft of gaat krijgen van houtworm.

De klopkever

De boktor en larve (houtworm)

Bestrijding

Bij de oppervlaktebehandeling behandelen we hout dat is aangetast met een speciaal bestrijdingsmiddel. Dit middel op oliebasis trekt in het hout en verdelgt de houtworm. Ook zorgt dit middel ervoor dat tenminste 10 jaar lang houtworm niet opnieuw het hout aan zal tasten. Dit kan echter alleen op onbehandeld hout. Er mag geen lak of beits op zitten, want dan kan het middel niet in het hout doordringen.

De volwassen insecten leggen eitjes in barstjes in het hout. Als dit gebeurt in uw huis of bedrijf dan kan dat ernstige gevolgen hebben: de houtworm kan vloerplanken aantasten, maar ook meubels, houten balken en andere houten objecten. De larven kunnen tot diep in het hout graven, waar ze zich voeden met het hout. Op deze manier bouwen ze een groot aantal van tunnels zolang ze in het hout verblijven. Als u geen specialist inschakelt om de houtworm te bestrijden, kunnen de larven uw houten constructies enorm verzwakken. Hout dat aangetast is door houtworm kan zo verzwakt zijn dat het in elkaar zakt. Een houten dak kan dus inzakken bij een grote besmetting van houtworm. Dit geldt ook voor trappen en meubels. Constructies en objecten die getroffen zijn door houtworm kunnen zeer gevaarlijk zijn.

Video over schade door houtworm

Ernstige schade veroorzaakt door houtworm en huisboktor aan balken onder de vloer.

Weetjes

 • Hoelang leeft houtworm in hout?

  Houtworm leeft ongeveer drie jaar in hout. Maar houtworm van de boktor kan tot wel tien jaar of meer in hout leven. Zeker als de larven al die tijd onopgemerkt blijven.

 • Je gaat mollen verjagen met (ultrasoon) geluid

  Op het moment dat de larven gaan uitvliegen, ontpoppen ze zich van larve naar kever. De uitvliegopeningen die u dan kunt zien zijn cirkelvormig en hebben een diameter van 1 á 2 mm. Het boormeel van de houtworm is korrelig.

 • Kun je houtworm zelf bestrijden?

  Houtworm kan niet tegen extreme hitte en ook niet tegen intense kou. Om zelf houtworm te bestrijden met hitte, moet je voorwerpen tot in ieder geval 55 graden een half uur verhitten in een oven. Houten voorwerpen moet je twee weken in de vriezer leggen om zelf houtworm te bestrijden met kou.

 • Hoe weet je of de houtworm nog actief is?

  Actieve houtworm kunt u herkennen aan zaagsel.

  De karakteristieke ronde gaatjes in hout die hierdoor ontstaan noemen we ook wel uitvliegopeningen. Bij dit geknaag komt zaagsel vrij. Wanneer u zaagsel ziet in de buurt van hout dan is het zeer waarschijnlijk dat de houtworm nog actief is.

 • Kun je een houtworm horen?

  Houtworm maakt geluid

  Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.

Wacht niet te lang en bel ons, wij komen zo snel mogelijk de houtworm bestrijden op professionele wijze.

Onze oude houten boerderij is dankzij de zorgvuldig uitgevoerde behandeling door Pats! tegen houtworm weer een aantal jaren beschermd tegen schade. Dat geeft ons een veilig gevoel!
Reitsema
Tjerkgaast

Aantal bestreden houtconstructies

0
Bestrijding
Houtworm is goed te bestrijden 90%
Gevaar
Draagkracht van houten constructies 100%
Schade
Balken en spanten 100%